Energetikai tanúsítvány
Szigetszentmiklós
ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY FŐOLDAL AZ ENERGETIKAI BESOROLÁSRÓL ÁRAK TUDNIVALÓK A TANÚSÍTÁSRÓL RENDELÉS, ELÉRHETŐSÉG

Az energetikai minősítés

A minősítési skála a tanúsítványban

besorolásA rendelet 12 kategóriát állapít meg, AA++, AA+, AA, BB, CC, DD, EE, FF, GG, HH, II, JJ attól függően, hogy az épület számított fogyasztása az előírt követelményhez képest százalékosan mennyire tér el.
A felmért építészeti és gépészeti paraméterek alapján készítjük el a számításokat, ennek eredménye az összesített energetikai jellemző értéke, amely az épület egy négyzetméterre jutó éves energiafogyasztását számszerűsíti. Ez a szám kerül összehasonlításra a referencia követelményértékkel, és kapott érték alapján elért besorolást a tanúsítványban rögzítjük.

Mi alapján történik a besorolás?

Az épületenergetikai minősítés elkészítésekor figyelembe vett műszaki paramétereket a 7/2006 TNM rendelet szabályozza. A számítás a szemlekor látott műszaki állapot alapján történik. Két fő tényező határozza meg hogy milyen minősítést ér el az adott ingatlan: az épületszerkezetek hőszigetelő képessége, és a gépészeti berendezések (pl. kazán, bojler, klíma) hatásfoka.

Javaslati rész a tanúsítványban

Az energiatanúsítvány kötelező melléklete az energia megtakarításra vonatkozó javaslattétel. Ebben a részben soroljuk fel a vizsgált lakáson megvalósítható korszerűsítő munkákat, amelyekkel megtakarítás érhető el az energiafelhasználásban.

Hogy zajlik a helyszíni felmérés?

A felmérés kb 30-45 percet vesz igénybe, az ingatlan méretétől függően. A felmérendő paraméterek: az ingatlan alaprajza (a fűtött terek alapterülete és térfogata), a lehűlő felületek (falak, nyílászárók) méretei és típusa. Az épületgépészeti rendszerek közül a fűtési, gépi hűtési, mesterséges szellőzési és melegvíz készítési rendszereket vizsgáljuk.

Az érvényesség ideje

A tanúsítvány 10 évig érvényes az elkészítéstől számítva, ha a rendeletben előírt követelmények (a besorolási skála) nem változnak.

Hőkamerás vizsgálatra szükség van-e?

Nincs. A termográfiás vizsgálat a szerkezetek hővezetési tényezőjének mérésére szolgál. Az épület építési idejéből és a falvastagságból nagy biztonsággal azonosítható az eredeti építőanyag, így műszeres mérésre nincs szükség, mivel a legtöbb anyag műszaki paraméterei a szakirodalomban rendelkezésre állnak. A hőkamerás mérés csak megfelelő külső-belső hőmérsékletkülönbség mellett végezhető el (ez csak télen valósul meg), így megoldhatatlan lenne, hogy a tanúsítási feladatokhoz is minden esetben kapcsolódjon a vizsgálat.